Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Aalbessen

De aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje. Het is een bladverliezende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms 2 m, met een handlobbig blad met vijf lobben. De bloemen zijn onopvallend geelgroen en de eetbare bessen zijn vaak felrood, soms wit of roze. De bessen (diameter ongeveer 8-12 mm) hangen in trossen met 3 à 10 bessen tegelijk, de lengte van zo'n tros is 4 tot 8 cm. Een geplante struik kan 3 à 4 kilo bessen opbrengen, rond het midden of eind van de zomer. Er zijn twee kleuren aalbessen: de rode bessen en de witte bessen.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Rode aalbessen zijn redelijk zurig van smaak, witte aalbessen daarentegen zijn iets zoeter van smaak. De bessen smaken het best af in yoghurt of bij ijs. Tegenwoordig gebruikt men de besjes ook vaak in bowls. Door bijvoorbeeld de rode besjes toe te voegen aan een iet zoeter samengestelde fruitsla verbeterd men het evenwicht tussen zoet en zuur. Van aalbessen kan men ook coulis of confituur maken.

Houdbaarheid en bewaren

Aalbessen kan met het best uitgespreid bewaren, en liefst op een stukje keukenrol in de frigo, zo blijven ze toch wel 3 a 4 dagen goed bewaarbaar Men kan aalbessen ook invriezen, zorg ervoor dat ze goed droog zijn en leg ze uitgespreid op een plaat of bord in de vriezer. Nadat de bessen goed bevroren zijn, kan men ze in een doos of zakje doen. Zo blijven ze enkele maanden goed. Bevroren aalbessen kan men het best gebruiken om een coulis of confituur van te maken.

Periode

De oogsttijd van Aalbessen verschilt per soort en varieert per zomer. Meestal oogst je echter in de maand juli en een deel in augustus

Voedingspercentage in gram / per 100g

Water82.9%
Eiwit1.1%
Vet0.1%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten7.9%
Suikers6.0%
Voedingsvezels7.9%
 

Waarde per 100g

Vitamine A-Vitamine B1110 µg
Vitamine B10.07 mgVitamine B12-
Vitamine B20.02 mgVitamine C10 mg
Vitamine B3-Vitamine D-
Vitamine B60.07 mgVitamine E-

Waarde per 100g

Natrium1 mgMagnesium13 mg
Kalium237 mgKoper0.11 mg
Calcium28 mgZink0.20 mg
Fosfor27 mgSelenium-
Ijzer1 mgJodium-


 

Gerechten met aalbessen


 

Soorten rode aalbessen

soorten witte aalbessen

error: Content is protected !!