Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Ananas

De ananas is een grote samengestelde schijnvrucht. Binnenin zit de verdikte, vlezige, vezelige bloeistengel. Het vruchtvlees ligt hier omheen en bestaat uit meerdere met elkaar vergroeide bessen en met de onderste delen van de schutbladen. De schijnvrucht kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn variabel en afhankelijk van de cultuurvariëteit. De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Het toevoegen van verse rauwe ananas aan voedsel zal afbraak van eiwitten veroorzaken, waardoor de textuur en smaak verandert. In gerechten met gelatine zal verse rauwe ananas de gelatine afbreken waardoor het geen gel meer kan vormen. Ananas uit blik heeft dit effect niet, aangezien bij het inblikken de ananas verhit wordt, waardoor de eiwit-afbrekende enzymen denatureren. Het eiwitsplitsende effect kan na een zware maaltijd benut worden door verse ananas te consumeren. Ananas bevat ook bromelaïne en Culinair worden bromelaïne-enzymen gebruikt voor het malser maken van vlees. In een verse salade met witlof, ijsbergsla of bleekselderij komt de smaak van ananas ook goed tot zijn recht.

Houdbaarheid en bewaren

Het is niet aangeraden om een ongeschilde ananas in de koelkast te bewaren, het is beter te bewaren op een koele donkere plaats. Geschilde en gesneden ananas in een luchtdichte verpakking blijft daarentegen wel tot 4 dagen goed in de koelkamer.

Periode

Ananas is het hele jaar verkrijgbaar doordat het geïmporteerd word uit Panama en Ghana.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water83.9%
Eiwit0.8%
Vet0.4%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten6.5%
Suikers5.4%
Voedingsvezels2.0%
 

Waarde per 100g

Vitamine A-Vitamine B113.9 µg
Vitamine B10.06 mgVitamine B12-
Vitamine B20.02 mgVitamine C22 mg
Vitamine B3-Vitamine E-
Vitamine B60.09 mgVitamine K-

Waarde per 100g

Natrium1.9 mgMagnesium19.8 mg
Kalium172 mgKoper0.10 mg
Calcium16 mgZink0.11 mg
Fosfor9 mgSelenium-
Ijzer0.4 mgJodium-


 

Gerechten met ananas


 

Soorten ananas

error: Content is protected !!