Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Artisjok

De vlezige schutbladeren van het gesloten bloemhoofdje worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden. In België valt de oogst van de nog gesloten bloemhoofdjes in de maanden augustus en september. Na de oogst wordt de bloeistengel uit de plant gesneden. De planten moeten gedurende de winter vorstvrij worden gehouden door ze af te dekken met stro en plastic.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Enkel de dichte bloemkoppen van de artisjok zijn eetbaar, artisjokken worden steeds gekookt (ongeveer 45min.) alvorens te eten. De artisjok kan voor vele doeleinden gebruikt worden in de keuken. Artisjok gaat goed samen met gekookte hamsoorten, rijst en pastasauzen. Ze worden ook vaak gebruikt op pizza's. De kleinere artisjokken zijn goed te bereiden op de barbeque en om eventueel te vullen met bijvoorbeeld garnaalsla. Vooraleer de artisjok te gebruiken is het aangeraden om donkere bruinachtige punten van de bladeren te verwijderen.

Houdbaarheid en bewaren

Wikkel artisjok altijd in een vochtige doek, artisjokken drogen namelijk heel snel uit. In een vochtige doek kan je artisjokken makkelijk tot5-6 dagen bewaren in de koelkast. Voor het invriezen van artisjokken dient de groente eerst een aantal minuutjes (6-7) geblancheerd te worden, dan is ze in de vriezer in een goed afgesloten verpakking tot 6 maanden houdbaar.

Periode

Artisjok kan reeds van augustus geoogst worden, maar wacht wel tot de buitenste bladeren van de artisjok een beetje openstaan. Snij de artisjok onder de bloemkop in het midden van de stengel af.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water85.5%
Eiwit2.4%
Vet0.1%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten9.5%
Suikers9.4%
Voedingsvezels1.5%
 

Waarde per 100g

Vitamine A0.01 mgVitamine B1148 µg
Vitamine B10.14 mgVitamine B12-
Vitamine B20.01 mgVitamine C7.6 mg
Vitamine B3-Vitamine E-
Vitamine B60.03 mgVitamine K-

Waarde per 100g

Natrium.46 mgMagnesium24.8 mg
Kalium351 mgKoper0.32mg
Calcium53 mgZink0.3 mg
Fosfor131 mgSelenium- µg
Ijzer1.5 mgJodium- µg


 

Gerechten met artisjok


 

Soorten artisjok

error: Content is protected !!