Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Aardbeien

De aardbei of tuinaardbei (Fragaria × ananassa) is een veelgeteelde kruising tussen twee Amerikaanse aardbeisoorten, en vooral bekend om zijn eetbare vruchten. De ouders van de kruising zijn de van de NoordAmerikaanse oostkust afkomstige soort Fragaria virginiana en de van westkust van beide Amerika's afkomstige soort Fragaria chiloensis. Van deze hybride zijn vele honderden rassen in cultuur. Botanisch gezien is het fruit van de aardbei een schijnvrucht. De echte vruchten zijn nootjes, en herkenbaar als pitjes op het oppervlak van de schijnvrucht.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

De aardbei is een zoete vrucht die vaak gebruikt word voor het bereiden van confituren, zoals aardbeienconfituur, maar ook bosvruchtenconfituur. Aardbeien en rabarber zijn vrijwel twee tegenpolen waarmee zeer smaakvolle coulis kunnen worden gecreëerd, door het zoete van de aardbei en het zure van de rabarber krijgt men een zeer aangenaam evenwicht tussen zuur en zoet. Aardbeien worden ook vaak gebruikt met yoghurt en in smoothies. Onverwachte combinaties met zwarte peper, groene peper of wodka brengen ook zeer smaakvolle verassingen teweeg. Of simpelweg gewoon een aardbei met kristal- , gries- of poedersuiker, kan menig persoon ook wel lusten.

Houdbaarheid en bewaren

Aardbeien blijven best bewaard in de frigo. Wassen, laten uitlekken en droog dippen met wat keuken rol is de boodschap. Je kan ze dan zo een 3 a 4 dagen goed bewaren. Ook kunnen aardbeien ingevroren worden, let wel dat na het ontdooien de aardbei zijn kleur en vastheid verliest. niettemin kan men ze nog wel goed gebruiken om confituur of coulis van te maken.

Periode

Aardbeien worden in de volle grond, onder glas en onder plastic geteeld. Door vervroeging en verlating kunnen in de Benelux vanaf eind februari tot eind december, dus bijna het hele jaar door, aardbeien geoogst worden.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water83.9%
Eiwit0.8%
Vet0.4%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten6.5%
Suikers5.4%
Voedingsvezels2.0%
 

Waarde per 100g aardbeien

Vitamine A-Vitamine B1163 µg
Vitamine B10.03 mgVitamine B12-
Vitamine B20.04 mgVitamine C65 mg
Vitamine B3-Vitamine E0.2 mg
Vitamine B60.07 mgVitamine K2 µg

Waarde per 100g

Natrium2 mgMagnesium15 mg
Kalium148 mgKoper0.12 mg
Calcium26 mgZink0.13 mg
Fosfor29 mgSelenium0.38 µg
Ijzer1 mgJodium-


 

Gerechten met aardbeien


 

Soorten Aardbeien

error: Content is protected !!