Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Abrikozen

De abrikoos (Prunus armeniaca) is een struik- of boomvormige plant die veel gekweekt wordt om de vruchten. De vrucht is een steenvrucht. Hoewel de soortaanduiding suggereert dat de soort uit Armenië komt, stamt deze uit Noordoost-China tegen de Russische grens. De abrikoos kwam pas 3000 jaar later in Armenië aan en werd in 70 v.Chr. door de Romeinen via Griekenland over geheel Europa verspreid. Er bestaan soortkruisingen tussen abrikoos en Japanse pruim. Deze soortkruisingen worden aangegeven met de namen plumcot, aprium en pluot.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Abrikozen zijn steenvruchten, door de grote ruwachtige pit laat het vruchtvlees vrij makkelijk los en is de vrucht vrij goed uit de hand te eten. In de keuken worden abrikozen vaak gebruikt bij vleesgerechten, Vooral met spek komt de abrikoos dan zeer goed tot zijn recht. Ook word er vaak abrikozenconfituur van gemaakt. verse abrikozen in fruitsla zorgen dan weer voor een zachtere textuur. Door de diepe zoete smaak van abrikozen is het aangeraden om een zuur te gebruiken bij het bereiden van een coulis.

Houdbaarheid en bewaren

Abrikozen zijn kwetsbaar en moeten voorzichtig worden behandeld. Daarom zijn abrikozen nog vaak onrijp als ze verkocht worden. Onrijpe, harde abrikozen kunt u op kamertemperatuur bewaren. Ze rijpen dan nog na. Rijpe abrikozen bewaart u beter in de koelkast. Ze zijn drie dagen tot een week houdbaar.

Periode

De aanvoer van abrikozen vindt plaats vanaf half mei tot eind december. In de wintermaanden worden abrikozen vaak aangevoerd uit Zuid-Afrika. De lekkerste abrikozen zijn verkrijgbaar vanaf mei tot en met juli.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water83.4%
Eiwit1.4%
Vet0.4%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten11.5%
Suikers7.7%
Voedingsvezels2.3%
 

Waarde per 100g

Vitamine A0.17 mgVitamine B113.9 µg
Vitamine B10.06 mgVitamine B12-
Vitamine B20.05 mgVitamine C9.1 mg
Vitamine B3-Vitamine E0.89 mg
Vitamine B60.07 mgVitamine K2.98 µg

Waarde per 100g

Natrium-Magnesium9.8 mg
Kalium279 mgKoper0.12 mg
Calcium17 mgZink0.13 mg
Fosfor20 mgSelenium0.11 µg
Ijzer0.5 mgJodium-


 

Gerechten met abrikoos


 

Soorten abrikoos

error: Content is protected !!