Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Andijvi

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppot. Het gele hart kan gebruikt worden in een salade. Na het koken dient het in een vergiet uit te lekken.

Houdbaarheid en bewaren

Andijvie kun je het best zo snel mogelijk na het oogsten opeten. In de koelkast is andijvie ongeveer twee dagen houdbaar. In een goed afgesloten verpakking kun je andijvie, na even te blancheren, tot een jaar in de vriezer bewaren.

Periode

Andijvie is van Belgische bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A en vitamine C en aan mineralen.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water93.0%
Eiwit1.5%
Vet0.0%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten1.0%
Suikers0%
Voedingsvezels3.5%
 

Waarde per 100g

Vitamine A0.4 mgVitamine B1148 µg
Vitamine B10.05 mgVitamine B12-
Vitamine B20.05 mgVitamine C-
Vitamine B3-Vitamine E-
Vitamine B60.04 mgVitamine K-

Waarde per 100g

Natrium.24 mgMagnesium10 mg
Kalium300 mgKoper0.05mg
Calcium58 mgZink0.3 mg
Fosfor62 mgSelenium- µg
Ijzer0.4 mgJodium- µg


 

Gerechten met andijvi


 

Soorten andijvi

error: Content is protected !!