Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Appel

De appel is de vrucht van de plant Malus domestica uit de rozenfamilie (Rosaceae). De vlezige vrucht bestaat uit drie lagen, maar soms vormen twee of drie lagen één geheel en zijn ze afzonderlijk niet meer te herkennen. Zo zijn bij de appel het exocarp en mesocarp niet meer van elkaar te onderscheiden en vormen gezamenlijk met de opgezwollen bloembodem het vruchtvlees. Het klokhuis is het endocarp met daarin de zaadjes (pitjes) en in het midden de vaatbundel naar het steeltje.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Appels zijn heerlijk van smaak en knapperigheid om rauw te eten of onder salades te mengen. Appel gaat zeer goed samen met kaneel, en de meeste zoete fruitsoorten. Appels kunnen ook zeer goed gebruikt worden in warme gerechten, doch moet men hier rekening houden met de appelsoort, zure appels doen het vaak minder goed in warme gerechten, kies daarom steeds een zoetere appelsoort.

Houdbaarheid en bewaren

Appels zijn een redelijk sterke fruitsoort. In de koelkamer of op een koele plaats kan je appels tot wel 4 weken bewaren. Eens appels gesneden zijn is het best de appel te bewerken meet een zuur (zoals citroen) om de kleur te behouden.

Periode

De tijd van de appeloogst begint bij de zeer vroege rassen al in augustus. Deze vroege soorten zijn niet lang houdbaar en alleen geschikt voor directe consumptie. De meeste soorten raken rijp vanaf september tot begin oktober en worden dan geplukt.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water84%
Eiwit0.4%
Vet0.2%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten12%
Suikers11.7%
Voedingsvezels2.2%
 

Waarde per 100g

Vitamine A-Vitamine B113 µg
Vitamine B10.02 mgVitamine B12-
Vitamine B20.01 mgVitamine C9.8 mg
Vitamine B3-Vitamine E-
Vitamine B60.05 mgVitamine K-

Waarde per 100g

Natrium2 mgMagnesium5 mg
Kalium119 mgKoper0.1 mg
Calcium4.1 mgZink0.04 mg
Fosfor9.8 mgSelenium- µg
Ijzer0.3 mgJodium- µg


 

Gerechten met appel


 

Soorten appel

error: Content is protected !!