Menu Sluiten
0Shares
0 0

 

Asperge

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente. Er zijn witte-, groene- en paarse asperges op de markt. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel zon gezien. In Noordwest-Europa zijn witte het meest gebruikelijk, in landen als Italië groene.

Energie in Kcal

1

 

Gebruik in de keuken

Bij ons is de meest bekende bereiding asperges op z'n vlaams, de gekookte asperges zijn heerlijk met wat geklaarde boter en een gekookt eitje. Maar, met asperges kan je vele kanten uit. Met z'n zachte licht bittere smaak passen asperges zowel bij vlees als bij visgerechten. Ook in koud in salades komen asperges goed tot hun recht. Het wit goud, zoals het ook wel eens genoemd word, word meestal gekookt geserveerd, maar je kan ze ook roerbakken of zelfs kort grillen.

Houdbaarheid en bewaren

Ongeschilde Asperges kan je het best bewaren in een vochitge doek in de koelkast. Eens de asperges gekookt zijn kan je ze best in het kookvocht laten en zo in de koelkast bewaren. Tegenwoordig worden asperges ook wel vacuum gekookt, waardoor de smaak veel intenser is en de bewaartijd verlengd word. Asperges invriezen is een afrader. Door het invriezen breekt de structuur van deze waterachtige groente.

Periode

De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

Voedingspercentage in gram / per 100gram

Water94%
Eiwit1.8%
Vet0.2%
Verzadigd vet0.0%
Enkelvoudig onv. vet0.0%
Meervoudig onv. vet0.0%
Cholestrol0.0%
Koolhydraten1.3%
Suikers1.2%
Voedingsvezels1.4%
 

Waarde per 100g

Vitamine A-Vitamine B11-
Vitamine B10.11 mgVitamine B12-
Vitamine B20.12 mgVitamine C19.8 mg
Vitamine B3-Vitamine E-
Vitamine B60.07mgVitamine K-

Waarde per 100g

Natrium3.9 mgMagnesium20.2 mg
Kalium204 mgKoper0.15 mg
Calcium20 mgZink0.5 mg
Fosfor49.8 mgSelenium- µg
Ijzer1 mgJodium- µg


 

Gerechten met asperges


 

Soorten asperges

error: Content is protected !!