Menu Sluiten

Schijnvrucht

Er is sprake van schijnvruchten, wanneer naast de vruchtbeginsels en de zaadknoppen ook andere plantendelen gaan meedoen met de vorming van vruchten. De schijnvrucht bestaat niet enkel meer uit de vruchtwand met zaden, maar ook andere plantendelen doen mee aan de vruchtvorming. Dat kunnen zijn: de bloembodem, de kelkblaadjes of de bloeistengel.

De plant vormt zo op het oog een vrucht (in de zin van fruit), maar bij nadere bestudering blijkt het geen echte vrucht te zijn. 'Echte' vruchten ontstaan uit vruchtbeginsels nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden.

Voorbeelden van schijnvruchten zijn de aardbei, vijg, ananas, rozenbottel, cashewnoot, beukennootje, tamme kastanje en eikel.

De ananas is een grote samengestelde schijnvrucht. Binnenin zit de verdikte, vlezige, vezelige bloeistengel. Het vruchtvlees ligt hier omheen en bestaat uit meerdere met elkaar vergroeide bessen en met de onderste delen van de schutbladen. Het buitenste gedeelte van de ananas bestaat uit de kelk-, de bloemkroonbladen, het bovenste gedeelte van het vruchtbeginsel en de bruine, vliezige toppen van de schutbladen.

error: Content is protected !!